|
|
|
Orlik w Pieńsku zabawką burmistrza |
| Autor |
Wiadomość |
skadorwa
|
Wysłany: 2009-03-02, 06:59 Orlik w Pieńsku zabawką burmistrza
|
|
|
Zobacz artykuł
| Cytat: | "Orlik 2012" jest rządowym programem, mającym na celu wspieranie sportu wśród dzieci i młodzieży. Ogrodzone i oświetlone boiska z profesjonalną murawą to niemały koszt ponad miliona złotych, z czego miasta teoretycznie wykładają jedną trzecią tej kwoty.
Teoretycznie realia są zupełnie inne. Ale nie to jest w tej chwili najważniejsze. Założeniem programu "Orlik 2012" jest udostępnienie boisk dla jak największej grupy dzieci oraz młodzieży, od wczesnych godzin porannych do późnych godzin wieczornych, bez względu na warunku atmosferyczne. Czy ktoś powiedział, że w piłkę nożną można grać tylko, gdy świeci słońce? Ale jak pokazuje życie, to też tylko teoretyczne założenia. Na południowym-zachodzie Polski, w województwie dolnośląskim i powiecie zgorzeleckim znajduje się mała gmina Pieńsk. Kilka miesięcy temu właśnie w Pieńsku oddano do użytku boisko, które zostało wybudowane w ramach "Orlika" i które kosztowało także znacznie więcej niż wstępnie planowano. Ale czego się nie robi dla dobra dzieci, prawda?
Nadzieja matką głupich...
W ciągu pierwszych tygodni kompleks boisk był dosłownie oblegany przez młodzież, stadionowe reflektory oświetlały pół miasta a brama była otwarta faktycznie od rana do późnego wieczora. Jednak po wspomnianych kilku tygodniach "szaleństwa" wprowadzono nowe "zasady". Z początku wyłączano oświetlenie, boiska były zamykane coraz wcześniej, a gdy spadł pierwszy niewielki śnieg, zamknięto je na stałe. A czy w śniegu nie można grać w piłkę nożną? Z tym właśnie pytaniem zwróciłem się do zastępcy burmistrza Pani Małgorzaty Sokołowskiej. W mailu zwrotnym otrzymałem odpowiedź, iż bezpieczeństwo jest najważniejsze, dlatego podczas opadów śniegu niestety nikt nie mógł skorzystać z dobrodziejstwa, jakie zafundowało nam miasto. Mijały kolejne dni, tygodnie a brama była zamknięta na kłódkę.
Śnieg stopniał a boisko nadal zamknięte
Aż w końcu śnieg przestał padać, a słupek rtęci przekroczył 0 stopni Celsjusza. Śnieg stopniał, wyszło słońce a brama boiska jest nadal zamknięta. Jaką wymówkę teraz przekażą władze mieszkańcom? W sobotę, 28.02.2009 r. około godziny 10:00 kilka osób chciało skorzystać z boiska, które niestety było zamknięte. Brak jakiejkolwiek informacji na temat godzin otwarcia może okazać się irytujący. Władze Pieńska robią łaskę mieszkańcom, że umożliwią im skorzystanie z obiektu, który został wybudowany za ich pieniądze.
Prywatny "Orlik" burmistrza?
A może burmistrz z pieniędzy publicznych postanowił wybudować prywatny kompleks boisk, który udostępniany jest tylko uprzywilejowanym jednostkom? Panie Burmistrzu, czy odpowie Pan na te pytania? Do tej pory nie odpowiedział Pan konkretnie na żadne ze stawianych Panu pytań. Czy tak władza powinna postępować z mieszkańcami? To właśnie dzięki tym mieszkańcom zajmuje Pan to stanowisko. Może czasem warto otworzyć się na dialog. Nie tylko przed wyborami, ale także podczas trwania kadencji. |
Zobacz artykuł |
|
|
|
 |
hektor
hektor
|
Wysłany: 2009-03-02, 13:05
|
|
|
Chciałoby się powiedzieć "jakie to polskie".
Moim zadaniem można by tu zacytować kolejne znane powiedzenie" jak nie wiadomo, o co chodzi, to na pewno chodzi o pieniądze". Sądzę, że w tym przypadku chodzi o utworzenie etatu tzw. "animatora sportu" czyli osoby odpowiedzialnej za porządek i bezpieczeństwo osób korzystających z obiektu i pewnie o to, gdzie ten etat utworzyć, kto go ma finansować itd. Biorąc pod uwagę fakt, że ten kompleks miałby być czynny od rana do późnych godzin wieczornych, czyli w sumie kilkanaście godzin, więc powstaje nowy problem, czy jeden etat wystarczy? |
|
|
|
 |
zla_mucha

|
Wysłany: 2009-03-02, 14:10
|
|
|
Pozwolę sobie zacytować jeden z punktów programu "Orlik 2012", by łatwiej zrozumieć, co może utrudniać swobodne korzystanie z boiska:
| Cytat: |
3. W celu profesjonalnego prowadzenia zajęć sportowo - rekreacyjnych oraz prawidłowego wykorzystania kompleksu sportowego na obiekcie zatrudniony będzie trener – animator sportu.
Ministerstwo Sportu i Turystyki w 2009 roku realizuje projekt pilotażowy p.n. „Animator - Moje Boisko ORLIK 2012”. Polega on na udziale finansowym MSiT w pokryciu kosztów zatrudnienia „animatorów sportu” (instruktora / trenera / nauczyciela wychowania fizycznego) tzn. osób organizujących i prowadzących zajęcia sportowo-rekreacyjne na w/w obiektach. |
|
|
|
|
 |
skadorwa
|
Wysłany: 2009-03-02, 14:54
|
|
|
| Już widać, że mamy tutaj kreta z urzędu. Co to ma wspólnego z tym czy boisko jest zamknięte czy otwarte? |
|
|
|
 |
hektor
hektor
|
Wysłany: 2009-03-02, 16:41
|
|
|
Paweł, przecież to proste. Ja rozumiem to tak, że dopóki nie będzie zatrudnionej osoby odpowiedzialnej za ten obiekt, dopóty administrator (właściciel) nie weźmie na siebie odpowiedzialności za ewentualne (odpukać) nieszczęśliwe wypadki osób korzystających z tego kompleksu. Czy Ty wziąłbyś ją na siebie, gdyby do Ciebie należała decyzja. Sadzę więc, że ta kwestia jest jasna i nie podlega żadnej dyskusji.
Problemem natomiast jest to, kiedy taka osoba zostanie zatrudniona, bo niebawem zrobi się ciepło i gdyby ten obiekt nadal nie był wykorzystany, to na pewno nie przyniosło by to chluby naszemu miastu. Nie posądzajmy naszą władzę o zła wolę, może problem leży gdzie indziej, może nie zgłosiła się żadna kompetentna osoba, a może warunki zatrudnienia są nie do zaakceptowania. Nie jestem dokładnie zorientowany w temacie z uwagi na to, że przebywam za granicą, ale może coś właśnie dzieje się w tym temacie w UMiG. Paweł, a może po prostu zasięgnąć informacji u źródła, czyli w UMiG w Pieńsku. |
|
|
|
 |
zla_mucha

|
Wysłany: 2009-03-02, 17:48
|
|
|
Kwota zatrudnienia (ok. 1000 zł brutto) byłaby do 9 miesięcy opłacana przez ministerstwo. Stawka jest, jaka jest.
Uważaj Pawle na ostre słowa krytyki, bo po raz kolejny wyrażasz swój własny osąd, który wywodzi się z urażonej dumy (i który razi w moją osobę). Nie jestem żadną urzędniczką, tylko mieszkaną Pieńska, która w przeciwieństwie do Ciebie interesuje się życiem miasta, nie po to, by ukazać "prawdę" na portalu, z którego można zarobić.
Wystarczyłoby wejść w pierwszę stronę dotyczącą Orlika i przeczytać przepisy.
Udanej lektury życzę.
Nie - urzędniczka zla_mucha
specjalnie, byś nie szukał za daleko:
http://orlik2012.pl/index...id=44&Itemid=33 |
|
|
|
 |
hektor
hektor
|
Wysłany: 2009-03-02, 18:06
|
|
|
do "zła_mucha"
Piszesz, że nie jesteś urzędniczką, nie mniej jednak z toku Twoich wypowiedzi wnioskuję, że jesteś dobrze poinformowana, więc masz bliższy kontakt z UMiG lub RM (nie czynię Ci z tego powodu zarzutu, wręcz przeciwnie) więc powiedz mi jak sądzisz, "gdzie leży pies pogrzebany" i dlaczego ten kompleks nie ma swojego opiekuna do tej pory. Rozumiem, że ta kwota nie powala na kolana i nie zachęca potencjalnych kandydatów, więc może zasugerować Burmistrzowi wystawienie oferty w Urzędzie Pracy. A może taka już została złożona, doinformuj mnie, jeżeli coś wiesz na ten temat. |
|
|
|
 |
Artur
|
Wysłany: 2009-03-02, 18:28
|
|
|
| Witam wszystkich, jeśli chodzi o stanowisko Animatora na pienskim Orliku - to już został wybrany - patrz strona bip Gminy Piensk. |
|
|
|
 |
zla_mucha

|
Wysłany: 2009-03-02, 19:15
|
|
|
Szczerze?
Po pierwsze głównym problemem sa jednostki społeczne, które nie zawsze potrafią docenić, to co mają. Mamy piękne boisko, jednakże bez właściwego nadzoru szybko zostanie ono zniszczone (i nie chodzi mi o samą eksploatacje przez młodzież i dorosłych). Nie jest ono monitorowane, jak choćby dworzec PKP, może to być pierwszy powód.
Drugi - tak jak napisałeś, brakowało animatora sportu. Oferta była złożona, Powiatowy Urząd Pracy powiadomiony i oferta przedstawiona. Bezrobotnych absolwentów AWF - u również nie brakowało, jednakże stawka, jaka jest, taka jest, nie była zachęcająca dla osoby niemieszkającej w Pieńsku. Jak już wiemy, osobą, która została zatrudniona, jest p. Joanna Szubartowska.
Trzecie - weźmy pod uwagę, że Animator nie jest ochroną, która będzie pilnowała obiektu. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zgłoszenie podania o monitoring obiektu. Zdaję sobie sprawę, że akty wandalizmu mogą pojawiać się zawsze, niezależnie od zabezpieczeń, jednakże na pewno uchroniłoby to w jakiś sposób nasze boiska.
Po czwarte :) Ode mnie. Jak już pisałam, po prostu lubię się orientować w sprawach miasta, moje uwagi nie mają na celu "dołożyć" komuś, jednakże pokazać drugą stronę medalu. Łatwo jest krytykować, wiem, bo sama to robię, jednakże należy zawsze spojrzeć od drugiej strony. Zmienia to punkt widzenia, który jak wiemy, zależy od punktu siedzenia :) |
|
|
|
 |
skadorwa
|
Wysłany: 2009-03-02, 19:51
|
|
|
Zgadza się Hektor, ale konkurs na animatora powinien być w takim razie rozpisany przed oficjalnym otwarciem boiska, prawda? Jaki sens jest w tym, żeby stało zamknięte a ludzie nie mogli z niego skorzystać.
A tak swoją drogą to gratuluję wyboru. Pani Szubartowska jest naprawdę osobą bezrobotną, która potrzebowała takiego stanowiska.
Reszta kandydatów pewnie miała strasznego pecha albo nie złożyła kompletu dokumentów. |
|
|
|
 |
zla_mucha

|
Wysłany: 2009-03-02, 20:47
|
|
|
| Umiesz tylko krytykować? Skąd wiesz, jakie ma kompetencje? Skoro została wybrana, widocznie była najlepsza spośród wszystkich kandydatów. Proponuje dowiedzieć się, ile osób składało podanie o pracę. |
|
|
|
 |
skadorwa
|
Wysłany: 2009-03-02, 22:37
|
|
|
No widzę, że jesteś bardzo zorientowana jak na przeciętnego mieszkańca Pieńska. Tak tak... Najlepsi zawsze wygrywają.
Chciałbym teraz się dowiedzieć jak będzie wyglądał zakres obowiązków animatora sportu i jak pogodzi godziny pracy z pracą w szkole podstawowej. Jest to bardzo interesujące. |
|
|
|
 |
zla_mucha

|
Wysłany: 2009-03-02, 22:56
|
|
|
Aż tak zorientowana nie jestem. Wygrywają kon kursy Ci, co mają odpowiednie kompetencje.
Nie pijam kawy z p. Szubartowską. Nie wiem w takim razie, jak pogodzi swoje obowiązki. Będzie zmuszona.
I mam prośbę, nie sugeruj nic, jeśli mnie znasz. Nie masz pojęcia, kim jestem. denerwują mnie Twoje insynuacje. |
|
|
|
 |
jacek
|
Wysłany: 2009-03-06, 13:27 orlik dobrze że jest
|
|
|
| i basta , mój syn gra tam codziennie , gdyby nie było zaraz ktoś by zarzucił burmistrzowi że nie ma |
|
|
|
 |
skadorwa
|
Wysłany: 2009-03-07, 21:39
|
|
|
| A ja dzisiaj widziałem jak dzieciaki grają na trzepaku, bo boisko znowu zamknięte. I po co to komu? Kilka miesięcy temu pisałem, że tak właśnie będzie. Ale ślepi mieszkańcy podniecali się tak na każdą informację, że aż strach było cokolwiek powiedzieć. To po pierwsze. A po drugie Szanowny Pan Burmistrz wydał na swojej stronie internetowej oświadczenie (jedyną prawdziwą informację - jak wynika z tych słów), w którym napisał, że koszty Orlika obejmują monitoring. Panie Burmistrzu, a gdzie te kamerki są zainstalowane? Niestety nie widziałem... Mógłby mi Pan pokazać? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
NA FORUM OBOWIĄZUJE ZAKAZ UŻYWANIA FORM "PAN" oraz "PANI". Używamy tylko formy bezpośredniej.
Firma DGL - właściciel www.piensk.info nie ponosi
odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez
użytkowników.
Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra
osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
| | Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 7 |
|
|