Strona Główna

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
- co tam panie w RATUSZU,
Autor Wiadomość
Jerzy Kwas 

Wysłany: 2009-03-29, 16:41   - co tam panie w RATUSZU,

Po kilkunastu miesiącach coś mnie znowu podkusiło i jak w poprzedniej kadencji, nie mając nic lepszego do roboty, wybrałem się na Sesję RM, która miała miejsce 27 lutego 2009 roku. Nie ukrywam, że bezpośrednią przyczyną było wysłuchanie sprawozdań z pracy komisji RM za 2008 rok, ale także - wysłuchanie Listu A. Strzelczyka, jaki jego autor skierował do Rady Miejskiej w sprawie konfliktu interesu, wynikającego z zajmowanego przez pana Zygmunta Listowana - stanowiska dyrektora banku, jednocześnie pełniącego funkcję radnego. Niestety, List nie został odczytany, ponieważ Przewodniczacy RM wyraził wątpliwość, czy aby List jest autentyczny / napisany przez A. Strzelczyka /? Warto zwrócić uwagę na fakt, że od wielu lat, bank zarządzany przez radnego prowadził rachunek gminy, a także podległych jej jednostek budżetowych i udzielał kredytów, zresztą nie tylko gminie … Sprawa jest o tyle interesująca, że nie była to pierwsza kadencja, gdzie ów radny zasiadając w Radzie Miejskiej, jednocześnie był on dyrektorem banku. O dziwo, dotychczas jakoś to uchodziło? Tak po prawdzie, to nie tylko to uchodziło i nie tylko temu panu, ale co tam, jak powiadali starzy indianie -"co było a nie jest, nie pisze się w rejestr", no - chyba, że ktoś PiSał historię tamtych lat, a być może - nawet ją nagrywał ?
Do rządów minionych kadencji będę wracał z uporem maniaka, ponieważ w głównej mierze, to rozbuchana, chaotyczna polityka inwestycyjna tamtych władz, zadecydowała o dzisiejszej, bardzo trudnej sytuacji Pieńska i gminy. Ma to ścisły zwiazek z problemami, jakie mamy z niedoinwestowanym wcześniej - wysypiskiem śmieci, gdzie rzekomym kołem ratunkowym - ma być ucieczka do spółki / jak kotłowni ? /, czy prywatyzacji wodociągów, gdzie pozbędziemy się kontroli cen. Ile zatem będzie kosztowała woda i ścieki, czy tyle, ile ciepło w spółce PEC ? Niestety, ale konsumując tę żabę, będziemy zmuszeni cofnąć się do kadencja 1998-2002, poczynając od ukonstytuowania się Rady i Zarządu, wówczas to, na czele z moim imiennikiem - Jerzym, no i oczywista, trzeba wrócić do jakże bardzo owocnej w najróżniejsze inwestycje i pomysła p. Strojnego - kadencji drugiej, 2002-2006, gdzie władza sprawowana była z pełną wiedzą i gębą. Rządy te, odbywały się za przyzwoleniem niezorientowanych w bardzo wielu sprawach wyborców, ludzi zapracowanych, ludzi bezrobotnych, niejednokrotnie ludzi zajętych łączeniem - końca z końcem, ludzi, którzy nie interesując się po wyborach - co i jak jego radny, czy burmistrz czyni w jego imieniu, dając tym samym milczące przyzwolenie na to, aby sprawowanie władzy, nadal odbywało się na starych zasadach – powiedzmy, w świetle tzw. „prawa”?
Po wejściu do Unii Europejskiej, przyjęciu rzekomo bardziej cywilizowanego prawa, a także niemal całkowicie odmienionego składu osobowego Rady Miejskiej w Pieńsku, była nadzieja na odmianę, odnowę. Dzisiaj pytam grzecznie – co w Pieńsku i gminie się zmieniło ?
Moim zdaniem - nic. Nie ma żadnej odnowy. Ciągniemy po staremu, o czym miałem okazje się przekonać, będąc zastraszanym przez Burmistrza, jednym z słuchaczy tego wątpliwego spektaklu, pt. - 29 Sesja RM.
Zatem śledźmy jedną z bardzo prostych, oczywistych w świetle prawa - spraw, póki - co, bez mojego komentarza. Dodam tylko, że na 29 Sesji Rady Miejskiej, pan Burmistrz Łowicki poruszył bardzo wiele interesujących wątków, co było przyczyną mojego wystąpienia do RM - o udostępnienie nagranie audio z tej Sesji !
Kolejna, 30 Sesja RM odbędzie się w poniedziałek, 30 marca 2009 roku. Na tej Sesji, radni będą zatwierdzali PROTOKÓŁ z 29 Sesji RM. – Ciekawe jestem, czy ów Protokół będzie także zawierał wystąpienie Burmistrza Łowickiego, jakby na to nie patrzeć, było czy nie było na wydanej mi płycie CD, ale na Boga, było to formalne sprawozdanie Burmistrza z jego pracy między Sesjami, czyli między 28 Sesją, a 29 Sesją RM w Pieńsku, a zatem - powinno się ono ukazać na piśmie, w PROTOKÓLE ! Poczekamy, zobaczymy - poczytamy ?

W załączeniu:

1. WNIOSEK do Przew. RM, z dnia 2.03.2009 r. - o wydanie nagrania audio na płycie CD.
2. Moje pismo do Przew. RM, z dn. 5.03.2009 r. - o udostępnienie "słyszalnego" nagrania.
3. Odpowiedź Przewodniczącego RM, z dnia 9.03.2009 r. - w sprawie jak wyżej.

gutek702 

Wysłany: 2009-03-29, 16:45   

jest pan naprawde nudny :evil:

[ Dodano: 2009-03-29, 16:47 ]
aha,nie mam zamiaru płacic za oglądanie tych bzdur!!!

aleksander 
Administrator

Wysłany: 2009-03-30, 13:23   

gutek702, a o jakim płaceniu mówisz konkretnie?

gutek702 

Wysłany: 2009-03-31, 10:25   

dostałam wiadomość z pytaniem,czy zgadzam się płacić 2 zł na portal pieńska
NIE,NIEZGADZAM SIĘ!

nemo

Wysłany: 2009-04-01, 15:40   

Nie jest prawdą, że po wyborach, wyborcy mają wspierać bezkrytycznie szkodliwe i nieracjonalne działanie władzy, nieudolność władzy, niegospodarność, nepotyzm itd. Tematy, które poruszają forowicze, to nie są plotki, ale poważne zarzuty pod adresem władz gminy. Na przedstawicieli władzy społeczeństwo musi wybierać najlepszych i najskuteczniejszych, a nie ludzi z układu, którzy po wyborach załatwiają interesy w swoim gronie dla swoich w pierwszej kolejności. Jeżeli tego sam nie widzisz to tu masz okazję poznać takie sztuczki tym bardziej, że radni nie prowadzą żadnej dyskusji na sesjach w poruszanych tematach, tylko milcząco i jednogłośnie podnoszą rękę. W żadnym samorządzie i społeczeństwie nie jest tak, że na 18 osób (radnych) wszyscy mają to samo zdanie we wszystkich tematach, a tym bardziej w tematach dotyczących gminy.
Na sesje rady z racji obowiązku przychodzą urzędnicy, dyrektorzy szkół, sołtysi, a mało jest publiczności.
Zapewne nie słyszałeś prywatnej opinii wielu ludzi zajmujących stanowiska kierownicze na temat burmistrza i władz gminy, ale przecież nie wyrażą oni tego publicznie, bo czują szantaż, bo stracą pracę. I tak z wyrachowania i tchórzostwa bezkrytycznie podtrzymywany jest ten układ i hipokryzja. Osoba z sali, która chce zabrać głos w publicznych sprawach, nie ma dużych możliwości poruszyć wszystkiego, bo zaraz zabierany jest jej głos. Trzeba uczyć się demokracji i wiedzieć, że prawo w takich przypadkach, gdzie mieszkańcom nie odpowiada władza, mówi o zorganizowaniu referendum w sprawie odwołania władz gminy.

gutek702 

Wysłany: 2009-04-02, 08:29   

Słyszałam że jest źle,zawsze będzie źle bez wzgle na to kto będzie burmistrzem,tak już jest!Obawiam się że jerzy kwas robi sobie medialny szum aby wystartowac w następnych wyborach :evil: tak jak paszkiewicz rozdawał dary biednym :lol: wydaje mi się ze obecny burmistrz i tak mniej zamętu nasieje niż taki całkiem obcy

Jerzy Kwas 

Wysłany: 2009-04-02, 22:54   

gutek702 napisał/a:
jerzy kwas robi sobie medialny szum aby wystartowac w następnych wyborach tak jak paszkiewicz rozdawał dary biednym

Myślę, że jest to przedwczesny awans mojej skromnej osoby, choćby tylko dlatego, że do wyborów mamy jeszcze dość daleko. Chyba, że bierzemy pod uwagę referendum, czego wykluczyć nie można, choć zwolennikiem referendum nie jestem, z racji na duże koszty. To co się stanie, zależy od dalszego postępowania tzw. władz ! Arogancja władzy: jej stosunek do wyborcy, podatnika, zwykłego szarego obywatela gminy, zaczyna przekraczać wszelkie granice przyzwoitości, nie mówiąc - o merytorycznych podstawach, wynikających ze złego zarządzenia, tu użyję Twojego określenia - „naszą gminą” ! Mam bardzo duże wątpliwości, co do trafności określenia "naszą gminą"! Naszą, czyli - czyją? Przecież ta gmina nigdy nie była nasza. Jesteśmy potrzebni jedynie podczas wyborów, natomiast PO wyborach, władza się zamyka i działa na zasadzie – dziel i rządź. Miasto i gmina od dawna są zawłaszczone przez określonych ludzi, powiedzmy – „grupę trzymającą władzę”! Jest to bardzo smutne i niestety, muszę to napisać - w znacznej części społeczeństwo żyje w niewiedzy, natomiast wobec tych, którzy chcą zmienić ten stan rzeczy, stosuje się zamordyzm - znane skądinąd, sprawdzone w przeszłości metody ! Kto, pytam uprzejmie, poniesie koszty złej gospodarki, choćby strat poniesionych przez ZUK, które już wynoszą 224.000 zł! Czy przypadkiem jak zawsze, i tym razem - strat nie pokryją podatnicy, podobnie jak uczyniono to, po likwidacji Zakładu Administracji Budynków Komunalnych, jeśli się nie mylę, było to ok. - 600.000 zł.
Czy za nie ściągnięcie środków pomocowych z UE w kwocie 1.893.000 zł - na modernizację wysypiska śmieci, stację uzdatniania wody, czy dokończenie wodociągu i kanalizacji na wsi, także będzie sądzony były dyrektor ZUK, czy może jednak odpowie za to Burmistrz Miasta i Gminy Pieńsk ? - Źródło wiedzy, do którego jeszcze wrócę z racji na b. ciekawe, wycofane zadania, to Uchwała Nr XXV/145/08 Rady Miejskiej w Pieńsku, z dnia 27 listopada 2008 r. Po lekturze w/w Uchwały, rodzi się jeszcze jedno pytanie, a mianowicie - dlaczego radni w taki łatwy sposób rozgrzeszyli Burmistrza z nie wykonania powierzonych mu zadań i jakby nigdy nic się nie stało, nad utraconymi środkami finansowymi z UE - przeszli do porządku dziennego ! Odnoszę wrażenie, że radni nadal nic nie rozumieją i nie wiedzieć dlaczego – w dalszym ciągu bezwiednie podnoszą rękę we wszystkich sprawach bieżących, takich jak np.: zatwierdzenie Taryfy Cen Wody i Ścieków i wywozu nieczystości, czy chociażby wykupu akcji w spółce PEC, w sytuacji, gdzie projekt Uchwały otrzymali od Burmistrza - na minutę przed rozpoczęciem - Sesji, do której wrócę w osobnym wejściu. - Naprawdę warto !

Nie będę udowadniał, że nie jestem kamelem, może bardziej starym osłem, ale niech to czas, oraz inni ocenią. Jestem jednak niejako zmuszony stanąć w obronie p. Romana Paszkiewicza, ponieważ padła tu bardzo krzywdząca ocena człowieka, który rozdawał odzież, co czynił nie tylko przed, czy w trakcie wyborów, jak sugerujesz. Pan Roman Paszkiewicz, jako założyciel i prezes koła SAMARTYTAŃSKIEGO w Pieńsku, przez kilka ładnych lat organizował Dzień Dziecka na swojej prywatnej posesji przy ul. Młyńskiej, gdzie co roku bawiło ponad czterysta dzieci ze Szkoły Podstawowej Nr 1 w Pieńsku, a także SP w Dłużynie Dolnej. Każde z dzieci otrzymywało drobny upominek, a w organizowanych konkursach w formie zabawy, młodzież zdobywała dodatkowe nagrody. Były kiełbaski, napoje, była muzyczka – słowem była pyszna zabawa, o czym w okolicy głośno się mówiło, a nawet pisała o tym zgorzelecka prasa, bo była to chyba godna zauważenia, raczej niespotykana na tak dużą skalę - dziecięca impreza, gdzie specjalnie skonstruowaną przez R. Paszkiewicza ciuchcią, dzieciaki były obwożone po całym Pieńsku i jego okolicach. Nie można także zapomnieć o rok rocznych Mikołajkach i kilkuset paczkach dla dzieci z biednych rodzin, wskazanych przez Opiekę Społeczną. Myślę, że także pamiętają pomoc R. Paszkiewicza – liczne prywatne osoby, oraz zgorzelecki szpital, gdzie w kryzysie, Pan R. Paszkiewicz dostarczał - łóżka, materace, wózki inwalidzkie i wiele innych rzeczy … przypomnijmy sobie !
Warto, choć jednym słowem wspomnieć - młodzież, która w trakcie wakacji wyjeżdżała do Niemiec, w ramach szkoleń z udzielania pierwszej pomocy, organizowanych przez Niemiecki Czerwony Krzyż i organizację Samarytańską po polskiej stronie. Pytam więc grzecznie – czy jest to za mało, aby Roman Paszkiewicz chociaż został zauważony, by ktoś w końcu docenił jego samarytańskie serce i może nominował właściwą osobę do orderu Zasłużony dla Miasta Pieńska ? - A kogo nominowano, komu nadano ten zaszczytny tytuł ? Za co – po raz kolejny grzecznie pytam ? Do „zasłużonych” jeszcze powrócę, ale grzecznie już się pytał nie będę !
==================================
"walka o lepszą Polskę rozgrywa się wszędzie, także tu" ... i teraz !
Lech Kaczyński
Ostatnio zmieniony przez aleksander 2009-04-05, 08:21, w całości zmieniany 3 razy  

gutek702 

Wysłany: 2009-04-03, 08:30   

ale czy nie ucichły imprezy u paszkiewicza po przegranych wyborach?

nemo

Wysłany: 2009-04-03, 15:14   

Ogłoszenia na drzewach, zaproszenie na spotkaie w przyszłym tygodniu z przedstawicielem Prezydenta w DK w Pieńsku.

Jerzy Kwas 

Wysłany: 2009-04-03, 22:03   

nemo napisał/a:
Ogłoszenia na drzewach - zaproszenie na spotkaie w przyszłym tygodniu z przedstawicielem Prezydenta

Faktycznie, ogłoszenia rozwieszone są także na drzewach. Nie wyglądają dobrze, ale nie to jest irytujące. Okazuje się, że to nie lokalna organizacja partii Prawo i Sprawiedliwość, a Burmistrz M i G Pieńsk - będzie gospodarzem spotkania poszkodowanych pracowników hut z przedstawicielami kancelarii Prezydenta RP, oraz parlamentarzystami z PiS. Zatem można się spodziewać, że spotkanie odbędzie się w grzecznościowo kurtuazyjnej atmosferze, bo przecież nie będzie wypadało mówić źle o gospodarzu. Kultura tego wymaga, ale nie każdy jest kulturalny, a poza tym, czas na kulturę już był i przeminął bezpowrotnie, tym bardziej na taką sztukę, jaką pan Burmistrz, po raz kolejny zechce odegrać. Panu Burmistrzowi, chyba pomyliła się strona, po której dzisiaj powinien zasiadać ? Pytam - gdzie pan Burmistrz był do tej pory - wtedy, kiedy tym ludziom działa się krzywda? Przecież to nie jest jakaś nowa sprawa, ani z tego, ani nawet poprzedniego roku. Jako z-ca Burmistrza, był doskonale zorientowany, co się dzieje w hutach, jak traktowani byli tam ludzie, ile zarabiali / podpowiem - 1/10 burmistrzowskiej gaży /, na ile rat mieli wypłacane tzw. - pensje. Okazuje się, że nagle syty zrozumiał głodnego – czyżby? Jak to szybko potrafi się zmienić, a przecież punkt siedzenia pana Burmistrza, nadal pozostał taki sam. Tkwi w tym samym miejscu - jak wczoraj, przedwczoraj, miesiąc, rok i wiele lat temu! Ten numer już nie przejdzie. Trzeba będzie odpowiedzieć rzeczowo na kilka zasadniczych pytań – konkretnie, na temat i bez fałszywej skromności. Zapewne p. Burmistrz jeszcze nie zapomniał - jaką opinię wyraził o pracodawcach, a także jaką propozycje miał dla poszkodowanych pracowników Hut Szkła, które to przedstawił na Sesji RM, w dniu 27.02.2009 r. ?
=====================================
"walka o lepszą POLSKĘ rozgrywa się wszędzie, także tu" ... teraz !
Lech Kaczyński
Ostatnio zmieniony przez aleksander 2009-04-05, 08:20, w całości zmieniany 1 raz  

wtajemniczona 

Wysłany: 2009-05-16, 18:05   Re: - co tam panie w RATUSZU,

Jerzy Kwas napisał/a:
… Sprawa jest o tyle interesująca, że nie była to pierwsza kadencja, gdzie ów radny zasiadając w Radzie Miejskiej, jednocześnie był on dyrektorem banku. O dziwo, dotychczas jakoś to uchodziło? Tak po prawdzie, to nie tylko to uchodziło i nie tylko temu panu (...)

Ciekawy temat mimo wypowiedzi pewnego przedmówcy.

Uchodziło i uchodzi również przewodniczącemu Rady, który mandat radnego łączy z funkcją kierownika wodociągów. Tylko jeżeli ten pan nie zna zasady jawności działania rady gminy i o możliwość wydania dokumentów wynikających z wykonywania jej zadań pyta radcę prawnego (!!!) to skąd ma znać przepisy ujęte w dalszej części ustawy, której nie doczytał ? :mrgreen:

urabura3 

Wysłany: 2009-05-16, 18:42   

Cytat:
Kilka dni temu dowiedziałem się, że odbyło się kolejna dyskusja i głosowanie na sesji w Pieńsku w temacie Prezes Banku zarabiającego na obsłudze finansowej budżetu - radnym i to w komisji ktora o tym budzecie stanowi? Nie wiem jaki wynik, czy to radni władni czy wojewoda bezradny? Szkoda że wykosiliście Pana Jerzego Kwasa, bo była by informacja na forum

ten tekst wisi na zgorzelcu.info i nikt nie odpowiada, może tu ktoś opowie co i jak podjęto?

paweł 

Wysłany: 2009-05-16, 19:53   

Wtajemniczona - ustawa o samorządzie gminnym mówi, że mandatu radnego nie można łączyć z kierowaniem jednostki podległej urzędowi, czyli członek rady nie mógłby być dyrektorem bądź zastępcą dyrektora którejś z nich. Przynajmniej ja to tak interpretuję, nie jestem pewien, czy dobrze, może wypowie się ktoś kompetentny i zorientowany w temacie aby rozwiać wątpliwości.

Urabura3 - wejdź proszę na bip gminy Pieńsk i przeczytaj uchwałę Rady Miejskiej XXXI/175/09.

Odpowiedz do tematu